می‌خواهیم هیچ کارتن‌خواب و زباله‌گردی در گراش نباشد

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان بسیج سازندگی سپاه فجر استان فارس، جهادگران گروه «شهید خال‌ابرام» با همکاری مؤسسه‌ سرای مهر و امید، تاکنون بسیاری از کارتن‌خواب‌ها و زباله‌گردهای گراش را شناسایی کرده و علاوه بر چند نوبت تهیه غذای گرم، ۲ نفر از آن‌ها را نیز به کمپ فرستاده‌اند تا از شر اعتیاد رها شوند.

 

«چرا هیچ‌کس به فکر کارتن‌خواب‌ها و زباله‌گردهای گراش نیست؟» شاید این سوال روزی در ذهن بسیاری از ما چرخیده باشد؛ به خصوص زمانی که دیده‌ایم کسی تا کمر در سطل زباله فرو رفته و دنبال یک لقمه نان می‌گردد. اما جهت سوال ما همیشه به سمت مسئولان بوده است و هیچ‌کدام نقشی برای خودمان قائل نبوده‌ایم.

 

حالا ماه‌هاست عده‌ای منتظر مسئولان نمانده‌اند و خود دست به کار ساماندهی زباله‌گردها و کارتن‌خواب‌های گراش شده‌اند. گروه «شهید خال‌ابرام»، حالا بسیاری از کارتن‌خواب‌ها و زباله‌گردهای گراش را شناسایی کرده و علاوه بر چند نوبت تهیه غذای گرم، ۲ نفر از آن‌ها را نیز به کمپ فرستاده‌اند تا از شر اعتیاد رها شوند.

 

گروه شهید خال‌ابرام، با همکاریِ مشترکِ پایگاه مقاومت صاحب الزمان (عج) و مؤسسه‌ سرای مهر و امید و با هدف ساماندهی معتادان، کارتن‌خواب‌ها و زباله‌گردهای گراش، فعالیت خود را از بهمن ۹۹ شروع کرده است.

 

 

مؤسسه سرای مهر و امید در حوزه آسیب‌های اجتماعی با مجوز بهزیستی فعالیت خود را آغاز کرده است. چندی پیش قرار بود مراسم افتتاح این مؤسسه برگزار شود، اما به دلیل وضعیت کرونا به تعویق افتاد. جالب است بدانید یک روحانی، یعنی حجت‌الاسلام محمد عالی‌پور مدیریت این مؤسسه را به عهده دارد.

 

با اکبر خیلتاش، فرمانده پایگاه صاحب‌ الزمان (عج) و حجت‌الاسلام محمد عالی‌پور، مدیر مؤسسه سرای مهر و امید به گفت‌وگو نشسته‌ایم تا از آن‌ها بیشتر درباره فعالیت‌شان درحوزه آسیب‌های اجتماعی بشنویم.

 

ابتدا از این می‌پرسیم که چطور به سراغ این موضوع رفتند. خیلتاش می‌گوید ایده ابتدایی این گروه با گشت‌زنی‌های پایگاه بسیج شکل گرفته است.

 

او می‌گوید: پاییز ۹۹، بچه‌های پایگاه در یکی از گشت‌زنی‌ها، با یک متهم برخورد داشتند و بعد از شناسایی، مواد مخدر همراه آن‌ها را ضبط کرده بودند. امین افکار و علی رضایی از بچه‌های گشت، این صحبت را با حاج‌آقای عالی‌پور، به عنوان مشاور، مطرح کردند که «تا کِی ما این معتادان و موادشان را بگیریم؟ ما از این‌ها می‌گیریم، می‌روند از جای دیگر تهیه می‌کنند؛ باید فکر اساسی برای معتادان گراش شود.»

 

همین سؤال که: «تا کی معتادان و موادشان را بگیریم؟» جرقه اولین جلسه هم‌فکری در پایگاه می‌شود. حجت‌الاسلام عالی‌پور، مدیر مؤسسه سرای مهر و امید از افراد حاضر در جلسه می‌گوید: اولین جلسه با حضور قائدی، معاون اجتماعی ناحیه سپاه؛ دهقانی‌فر، مسئول بازرسی ناحیه و جمعی از اعضای پایگاه برگزار شد. دستور جلسه یک سؤال بود که: «با معتادهای گراش چه کار کنیم؟» یعنی یک آسیب اجتماعی شناسایی شده و به دنبال یک طرح برای رفع این آسیب بودیم.

 

عالی‌پور، از اولویت‌بندی‌ها می‌گوید: «ما در این گشت‌زنی‌ها پاتوق معتادان و کارتن‌خواب‌ها را پیدا کردیم. این‌ها واقعا به چهره شهر آسیب می‌زنند. ما اولویت کاری را بر افرادی که معتاد و کارتن‌خواب هستند و زباله‌گردی می‌کنند، گذاشتیم. جلسات را ادامه دادیم، فرم‌هایی را آماده کردیم که نیروهای ما به صورت میدانی شناسایی کنند و آمار بگیرند.»

 

ب

 

خیلتاش از شناسایی معتادان و رسیدن به کارتن‌خواب‌ها می‌گوید: ما ابتدای امر، شناسایی معتادان را شروع کردیم. در این شناسایی‌ها به کارتن‌خواب‌ها رسیدیم. حالا در این بین، اغلب این افراد زباله‌گرد هم بودند. در واقع ما با سه آسیب مواجه بودیم: اعتیاد، کارتن‌خوابی و زباله‌گردی. در این شناسایی‌ها، ۳۰ معتاد شناسایی شدند که حدود ۷ نفر زن و بقیه مرد هستند. البته از بین مردان، تعدادی هم نوجوان ۱۲ تا ۱۵ ساله دیده می‌شوند. حدود ۷ مرد و ۲ زن کارتن‌خواب هم شناسایی شدند. البته تعداد کمی از این افراد گراشی هستند. جالب است این موضوع را در شورای اداری شهرستان مطرح کرده‌ بودیم، برخی مسئولین گفته بودند در گراش نه کارتن‌خواب داریم و نه زباله‌گرد!»

 

وی تصریح کرد: پس از برگزاری یک جلسه دیگر با ستاری، فرمانده سپاه گراش، و مشخص کردن شالوده و چارت‌بندی طرح، جلسه بعدی با حضور تمام مسئولین مرتبط با این موضوع برگزار می‌شود. مدیر مؤسسه‌ سرای مهر و امید می‌گوید: این جلسه در دفتر امام جمعه و با حضور امام جمعه، دادستان، رئیس نیروی انتظامی، فرمانده سپاه، رئیس اداره بهزیستی، شهردار، معاون اجتماعی سپاه، رئیس کمپ ترک اعتیاد مهر گراش، معاون شبکه بهداشت دانشکده و تعدادی از بسیجیان پایگاه صاحب الزمان (عج) برگزار شد.

 

عالیپور از مصوبات این جلسه می‌گوید: دادستان به واسطه تجربه‌هایش در شیراز، پیشنهادات خوبی برای شروع طرح داشت. شهرداری هم قول همکاری داد که برای معتادان، پس از مراحل ترک، کاری در شهرداری فراهم کند. بهزیستی و دفتر امام‌ جمعه هم قرار شد بخشی از هزینه کمپ ترک اعتیاد را متقبل شوند. اجرای طرح هم به صورت مشترک به مؤسسه سرای مهر و امید و پایگاه مقاومت صاحب الزمان (عج) واگذار شد که آن را به سرانجام برسانند و گزارشی از فعالیت‌ها را به جمع منتقل کنند.

 

عالی‌پور که خود مسئول دفتر امام جمعه نیز هست، از مراجعه مردمی به دفتر امام جمعه می‌گوید: «بعضاً مواردی هم داشتیم که مردم می‌آمدند دفتر و از حضور معتادان و کارتن‌خواب‌ها در محله‌شان شکایت داشتند که امنیت نداریم.»

 

عالی‌پور از عملیاتی شدن این طرح می‌گوید: ما با یکی از گروه‌های اصفهان که در حوزه آسیب‌های اجتماعی فعال هستند، ارتباط گرفتیم. ایده پذیرایی شام و ناهار را از آن‌ها گرفتیم و اجرایی کردیم. شب عید نوروز و نیمه شعبان، از معتادان و کارتن‌خواب‌ها پذیرایی شام و ناهار انجام دادیم. این پذیرایی بازتاب خوبی در سطح شهر داشت. حتی خیّری پیدا شد و بخشی از هزینه آتی گروه را هم متقبل شد.»

 

ب

 

خیلتاش اظهار داشت: ما در ایام نیمه شعبان، یک نفر که معتاد، کارتن‌خواب و زباله‌گرد بود را ترغیب کردیم و به کمپ ترک اعتیاد فرستادیم. یک معتاد دیگر را نیز چند روز پیش به کمپ فرستادیم.

 

او از ادامه برنامه‌ها می‌گوید: اولین هدف فرستادن معتادان به کمپ به صورت مستمر و اختیاری است. بعد از ترک، حمایت‌هایی از فرد صورت می‌گیرد. اکنون نیز مشاورانی با خانواده این دو عزیز در ارتباط هستند. پیش‌بینی ما این است که برای بازگرداندن هر یک از این معتادان و کارتن‌خواب‌ها به جامعه، حداقل ۵ ماه زمان نیاز داریم.

 

فرمانده پایگاه صاحب الزمان (عج) از برنامه‌ریزی برای اشتغال افراد پس از کمپ می‌گوید: برای ایجاد اشتغال کوتاه‌ مدت و بلند مدت این افراد نیز برنامه‌هایی داریم. مثلا با افراد فعال در حوزه اشتغال در حال مشورت هستیم. خود شهردار نیز قول همکاری داده‌اند که افراد را در بلند مدت به عنوان نیروهای عمرانی به کار بگیرد. ما پیگیر حضور این معتادان با NA (انجمن معتادان گمنام) نیز هستیم.

 

عالی‌پور می‌گوید: مسئولین شهر باید واقعیت را قبول کنند. به جز تعداد انگشت‌شماری از مسئولین، دیگران با ما همکاری نمی‌کنند و پا پیش نمی‌گذارند. ما می‌گوییم «می‌خواهیم هیچ کارتن‌خواب و زباله‌گردی در گراش نباشد.» اگر همکاری صورت بگیرد، این کار شدنی‌ است.

 

ل

 

خیلتاش ادامه می‌دهد: این نکته را به همه مردم می‌گوییم که بعضی افراد به خاطر مسائل سیاسی، طیف بسیجی و مذهبی را ناجوانمرادنه نقد می‌کنند. اما همین طیف از بچه‌ها هستند که در دوران دفاع مقدس در خط مقدم بودند، در بحث محرومیت‌زدایی و اردوهای جهادی نفر اول هستند. همچنین در دوران کرونا هم پایِ کار بودند و هستند؛ بحث سرِ خلیتاش و عالیپور نیست؛ بچه‌ها به خاطر اخلاصی که دارند، زیاد اهل گزارش دادن و حرف زدن نیستند و بیشتر به دنبال فعالیت کردن و رفع مشکل هستند. بعضاً رسانه‌های داخلی هم آن‌چنان که باید این فعالیت‌های جهادی و خودجوش را پوشش نمی‌دهند. امیدوارم اگر کسانی در این راه، نمی‌خواهند کمک حال ما باشند، حداقل مانع نباشند.